Skip to main content

7.6.4 3D printing

De schaduwzijde van 3D printing

Het is best mogelijk dat 3D printing voor sommige producten wel eens een revolutie in consumptie kan betekenen. Wie weet loop je voor een setje plastic borden niet meer naar de winkel, maar download je - al dan niet tegen betaling - het 3D-ontwerp van zo'n bordje en druk je het zelf op je eigen 3D-printer af, zo vaak je maar wil. Op dit moment is zo'n zelfgedrukt bordje ongetwijfeld heel wat duurder dan het exemplaar uit de winkel dat in massa geproduceerd is, maar naarmate printers en grondstoffen goedkoper en het afdrukproces sneller worden, komt de prijs van beide wellicht in elkaars buurt.

Vanuit milieu-oogpunt valt zo'n evolutie toe te juichen. Er wordt wellicht veel minder afval geproduceerd en er moet minder getransporteerd worden. Ook voor de gebruiker is het flexibeler en persoonlijker. Zo kan je het gedownloade ontwerp met behulp van software aanpassen en je bordjes bijvoorbeeld voorzien van een persoonlijk motiefje. Zo kan je dingen fabriceren die in geen enkele winkel te koop zijn. En in de gezondheidszorg levert 3D-printing op dit ogenblik al goedkopere en nauwkeuriger protheses op. Een Lego-blokje te weinig om het prachtige kasteel van je kleine broer af te werken? Gewoon dat ene blokje eventjes uitprinten.

Maar 3D printing stelt ontwerpers voor een heel nieuw probleem. Het bestrijden van namaak wordt erg moeilijk. Want net zoals je illegaal muziek of films kan downloaden, zullen net zo goed exclusieve ontwerpen illegaal online te vinden zijn. Daar waar de illegale handel in namaakartikelen tot nu toe nog in handen is van georganiseerde bendes, kan in de toekomst immers iedereen een namaker worden.

Een nog groter probleem is de verspreiding van vuurwapens. Wetten op vuurwapens zijn in de Europese landen vrij streng en er zich eentje aanschaffen is niet zo eenvoudig. Maar ondertussen circuleren er op het internet al ontwerpen om met een 3D-printer je eigen (plastic) vuurwapen af te drukken. Je hoeft er dus niet eens de deur voor uit. Op die manier kunnen wapens makkelijk terecht komen in handen van mensen die er geen vergunning en geen ervaring mee hebben. Het hoeft geen betoog dat dit tot erg gevaarlijke situaties kan leiden.

Test je kennis