Skip to main content

5.2 Beveiligingsbeleid

Veiliger met passkeys

Dat het gebruik van wachtwoorden alleen voor authenticatie niet zo veilig is, weet je ondertussen wel. Tweetrapsauthenticatie is heel wat veiliger, maar ook omslachtiger. Zelfs wanneer een dienst die mogelijkheid biedt, maken heel wat mensen er daarom geen gebruik. En dat is jammer.

Passkeys moeten een oplossing bieden voor dat probleem. Die zorgen ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je online accounts, zelfs als iemand anders je wachtwoord probeert te raden of te stelen.

Wanneer je je aanmeldt bij een account, genereert de online dienst of de website een speciale code, vergelijkbaar met een unieke cijfercombinatie. Deze code wordt dan naar jouw persoonlijke apparaat gestuurd, zoals je smartphone. Jij moet vervolgens de code bevestigen op je apparaat om te bewijzen dat jij het echt bent door het indrukken van een knop, het scannen van een vingerafdruk of het invoeren van een PIN-code.

Omdat die code alleen naar jouw apparaat wordt gestuurd en niemand anders er toegang toe heeft, wordt het veel moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord kennen. Het gebruik van passkeys maakt inloggen veiliger en handiger, zonder de rompslomp van tweetrapsauthenticatie.

Multifactor-Authenticatie (MFA): waarom het veiliger is dan wachtwoorden alleen

Wat is MFA en hoe veilig is het echt?

Wat is verificatie in twee stappen en waarom moet ik het gebruiken?

Test je kennis