Applicatie- en databeheer
Sleutelboeken voor de studierichting Applicatie- en Databeheer
In de studierichting Applicatie- en Databeheer komen alle grote deeldisciplines binnen de IT-wereld aan bod. In de meeste scholen wordt de beschikbare lestijd daarom ingedeeld in subvakken als programmeren, databanken, webontwikkeling, toepassingssoftware, enz. Zo zijn er enkele doelstellingen met betrekking tot computerhardware en netwerken. De Sleutelboeken Computerhardware 3.0 en Computernetwerken 3.0 vormen de basisleerboeken voor die doelstellingen in deze studierichting in de dubbele finaliteit.
De doelstellingen in de leerplannen worden eerder algemeen geformuleerd, wat leerkrachten de keuze laat hoe diepgaand de inhouden worden behandeld. De Sleutelboeken bieden een degelijke inhoudelijke basis aan, zonder te vervallen in al te zinloze details uit de elektronica. De nadruk wordt gelegd op het begrijpen van de bouw en werking van de technologie in een didactische en inhoudelijke logische opbouw.
Niet alle inhoud moet behandeld worden om de leerplandoelstellingen te bereiken. In het Sleutelboek Computerhardware 3.0 hoeven de volgende onderdelen hooguit optioneel behandeld te worden:
- 2.3.1 Het binair talstelsel
- 5.1.1 Sporen en sectoren: het hexadecimaal talstelsel
- 9. Beveiliging
- 10. Omgaan met gegevens
- 11. Systeemanalyse
- 12. Ergononomie
In het Sleutelboek Computernetwerken 3.0 hoeft het volgende onderdeel hooguit optioneel behandeld te worden:
- 6.1 Een beknopte geschiedenis van het internet
Er is een goede reden waarom deze inhouden toch in de Sleutelboeken werden opgenomen. Ze zijn immers overblijfselen vanuit de oude leerplannen informaticabeheer en bestonden daarom ook in de oudere versies van de Sleutelboeken. In het volwassenenonderwijs, in het hoger onderwijs en in scholen in Nederland wil men die inhouden wel aanbieden. Het blijven natuurlijk erg interessante leerinhouden voor leerlingen in de studierichting Applicatie- en Databeheer, en dus kunnen leerkrachten ervoor opteren om deze inhouden optioneel te behandelen. De evaluatie hiervan mag echter nooit bepalend zijn voor de attestering van de studierichting.
Tenslotte nog dit: dit boek geeft geen richting voor praktijkopdrachten en labo's. Die zijn immers afhankelijk van de oefenhardware die in het hardwarelabo beschikbaar is, en dat is verschillend in alle scholen. In de gratis downloadbare werkbladen staan al wel enkele algemene praktijkopdrachten, maar leerkrachten kunnen dit ongetwijfeld aanvullen met bijkomende opdrachten afhankelijk van de mogelijkheden in de school.