Skip to main content

6.1 Een beknopte geschiedenis van het internet

Leonard Kleinrock

Leonard Kleinrock is een Amerikaanse computerwetenschapper die wordt beschouwd als een van de grondleggers van het internet. Hij werd geboren op 13 juni 1934 in New York City en studeerde aan de City College of New York voordat hij naar het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ging om zijn doctoraat te behalen in elektrotechniek.

Kleinrock was betrokken bij het ontwikkelen van de theoretische basis voor packet-switching, een technologie die het mogelijk maakt om gegevens in kleine pakketjes te verzenden via een netwerk. Hij stond aan het hoofd van het team aan UCLA dat op 29 oktober 1969 het eerste succesvolle bericht verzond over wat toen het ARPANET heette, de voorloper van het internet. Het bericht luidde "LO", maar werd eigenlijk verstuurd als "LOGIN". De verbinding werd echter verbroken voordat het woord volledig verzonden was.

Kleinrock wordt beschouwd als een pionier op het gebied van computercommunicatie en netwerken en ontving hiervoor verschillende onderscheidingen. In 2007 ontving hij de National Medal of Science van de Verenigde Staten, de hoogste onderscheiding voor wetenschappers in de Verenigde Staten.

Software Defined Perimeter

Bob Metcalfe

Bob Metcalfe (° 1946) is een Amerikaanse computerwetenschapper die bekend staat als de uitvinder van Ethernet, het toegangsprotocol dat wordt gebruikt voor lokale netwerken en een belangrijke bouwsteen is van het moderne internet.

In 1973 werkte Metcalfe aan het Xerox Palo Alto Research Center (PARC) en ontwikkelde hij de eerste Ethernet-specificaties voor LAN's, waarmee computers konden communiceren en gegevens konden uitwisselen. De eerste Ethernet-implementatie vond plaats in 1976 in het Xerox PARC.

Metcalfe richtte later 3Com Corporation op, een bedrijf dat netwerkapparatuur produceert, en hij bleef actief in de computerindustrie als ondernemer, investeerder en adviseur. Hij ontving verschillende onderscheidingen voor zijn werk, waaronder de National Medal of Technology en de IEEE Medal of Honor.

Vint Cerf

Vinton of kortweg Vint Cerf (° 1943) is een Amerikaanse computerwetenschapper die samen met Robert Kahn wordt beschouwd als een van de "vaders van het internet". Hij is vooral bekend als de mede-uitvinder van het TCP/IP-protocol, het overdrachtsprotocol van het moderne internet.

In de jaren '70 werkte Cerf bij DARPA, een onderzoeksagentschap van het Amerikaanse ministerie van Defensie, waar hij samen met Kahn werkte aan de ontwikkeling van het TCP/IP-protocol. Cerf heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van verschillende andere internet-technologieën, waaronder e-mail en DNS (Domain Name System), en heeft gewerkt aan de ontwikkeling van IPv6, een nieuwe versie van het Internet Protocol.

Cerf heeft talloze onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de Presidential Medal of Freedom, de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten, en de Turing Award, een prestigieuze prijs in de computerwetenschappen. Hij is nog steeds actief in de computerindustrie en werkt als Chief Internet Evangelist bij Google.

Software Defined Perimeter

Jarkko Oikarinen

Jarkko Oikarinen (° 1967) is een Finse computerprogrammeur die het IRC (Internet Relay Chat) protocol heeft ontwikkeld. IRC is het oudste chatprotocol dat het mogelijk maakt om in real-time te communiceren via het internet.

In 1988 was Oikarinen student aan de Universiteit van Oulu in Finland en ontwikkelde hij het IRC-protocol als een manier om in contact te blijven met vrienden en collega's. IRC werd al snel populair onder technici en computergebruikers en werd een belangrijk communicatiemiddel voor online gemeenschappen, inclusief open source software ontwikkelaars en hackers. IRC heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van andere vormen van online communicatie, waaronder instant messaging en online forums.

Oikarinen heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de EFF Pioneer Award in 1999. Hij werkt nog steeds als software-ontwikkelaar en is actief in de open source gemeenschap.

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee is een Britse computerwetenschapper (° 1955) die wordt beschouwd als de bedenker van het World Wide Web (WWW). Hij ontwikkelde het concept van het WWW rond 1990 terwijl hij werkte bij het CERN-laboratorium in Zwitserland, als een manier om informatie te delen tussen wetenschappers over de hele wereld.

Het WWW is gebaseerd op verschillende technologieën, waaronder HTML (Hypertext Markup Language), HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en URL's (Uniform Resource Locators). Het maakt het mogelijk om documenten met elkaar te verbinden en te delen via een netwerk, en groeide al snel uit tot een belangrijk platform voor het delen en verspreiden van informatie.

Berners-Lee werkte later aan de ontwikkeling van verschillende andere technologieën en standaarden voor het web, waaronder de Semantic Web, een manier om webgegevens te structureren en te verbinden, en het gebruik van webbrowsers zoals Netscape Navigator en Mozilla Firefox.

Berners-Lee heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de Turing Award en de Presidential Medal of Freedom. Hij is momenteel professor computerwetenschappen aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology) en werkt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het web, waaronder Solid, een gedecentraliseerd platform voor het beheer van persoonlijke gegevens.

Software Defined Perimeter

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg is een Amerikaanse ondernemer en computerprogrammeur die vooral bekend is als medeoprichter en CEO van Facebook, het grootste sociale netwerk ter wereld. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van sociale media en de manier waarop mensen online communiceren.

In 2004 richtte Zuckerberg Facebook op als een platform voor studenten aan de Harvard-universiteit, en het groeide snel uit tot een van de meest populaire sociale netwerken ter wereld. Facebook heeft de manier waarop mensen communiceren en informatie delen online drastisch veranderd en heeft miljarden gebruikers over de hele wereld.

De afgelopen jaren heeft Facebook wel veel kritiek gekregen over verschillende kwesties, waaronder privacy, de verspreiding van nepnieuws en desinformatie, de invloed op verkiezingen, en het gebruik van gebruikersgegevens voor gerichte advertenties.

Zuckerberg is een van de rijkste mensen ter wereld en heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de Time Person of the Year in 2010.

Geschiedenis van het internet (Wikipedia)

Zo is jarig internet 50 jaar geleden ontstaan, grondlegger is vandaag teleurgesteld

Geschiedenis van het internet en social media

Geschiedenis Van Internet: Van Internet Naar Web3

Internetgeschiedenis Tijdlijn: Arpanet Naar Het World Wide Web

Internet Engineering Task Force (Wikipedia)

Website van IETF

https://www.ietf.org/

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Wikipedia)

Website van ICANN

Internet Assigned Numbers Authority (Wikipedia)

Internet Society (Wikipedia)

Internationale website van Internet Society

Belgische website van Internet Society

Nederlandse website van Internet Society

Test je kennis