Skip to main content

Netwerktechniek

Sleutelboek Netwerktechniek

In december 2022 werd een nieuwe studierichting voorgesteld in de arbeidsmarktfinaliteit: Datacommunicatie- en netwerkinstallaties. Op basis van de leerplannen van het GO! en van het Vrij Katholiek Onderwijs werd voor deze nieuwe studierichting een op maat gemaakt Sleutelboek Netwerktechniek ontwikkeld.

Dit boek is geen invulboek, zodat het boek ook tweedehands verkoopbaar blijft. Wel worden er werkbladen met invuloefeningen en praktische opdrachten voorzien, die gratis kunnen gedownload worden via deze website. Bijkomend leermateriaal zal in de volgende weken en maanden geleidelijk aan online verschijnen.

De werkbladen zijn niet bedoeld als takenbladen. Het is wel degelijk de bedoeling dat deze werkbladen tijdens de gewone lestijd worden behandeld. Bovendien moeten praktische opdrachten doorheen de graad voldoende worden herhaald.

Sommige delen in deze werkbladen werden gemarkeerd als uitbreiding. Ze kunnen gebruikt worden als uitbreiding bij voldoende lestijd of als meer uitdagende activiteiten voor sterkere leerlingen, maar ze kunnen niet worden geëvalueerd met het oog op attestering voor de studierichting

Dit boek heet niet zomaar "sleutelboek". Enerzijds vormt dit boek voor studenten en hobbyisten de sleutel tot meer inzicht in de bouw en de werking van netwerken. Ze veronderstelt geen voorkennis - dit in tegenstelling tot veel gespecialiseerde werken. Nergens in het boek wordt onnodig op technische details ingegaan. Ook verwijst het begrip "sleutelboek" naar praktijkwerk. Er is aandacht voor praktijkoefeningen waarbij er geëxperimenteerd zal worden met computernetwerken.

Omdat in dit Sleutelboek kleurschema's zijn opgenomen die belangrijk zijn, is het gebruik van de vierkleurendruk als leerboek aanbevolen. De zwart/wit-uitgave wordt aangeboden als budgetvriendelijk alternatief, maar het is lastiger om de kleurschema's correct te interpreteren.

Online leermateriaal
Op deze website vind je bijkomend leermateriaal bij dit Sleutelboek: achtergrondinformatie, presentaties, werkbladen, online oefeningen, filmpjes en weblinks, allemaal netjes gesorteerd per onderwerp in het boek. Zowel voor leerlingen en studenten als leerkrachten en docenten.
Sneak peek
Dit boek wordt volledig in eigen beheer uitgegeven. Dat betekent dat er geen budgetten zijn voor gratis beoordelingsexemplaren. Om u toch een idee te geven van de inhoud van het boek, kan je de hele inhoudsopgave bekijken via het leermateriaal. Ook kan u hier een volledig hoofdstuk uit het boek inkijken.
Vierkleurendruk-uitgave
 • ISBN: 978 9464 85 662 0
 • NUR: 120
 • Formaat: A4
 • Aantal pagina's: 126
 • Bindwijze: Zachte kaft (Paperback)
 • Kleur: Vierkleurendruk
 • Richtprijs: 32,50 euro
Zwart/wit-uitgave
 • ISBN: 978 9464 85 663 7
 • NUR: 120
 • Formaat: A4
 • Aantal pagina's: 126
 • Bindwijze: Zachte kaft (Paperback)
 • Kleur: Zwart/wit uitgave
 • Richtprijs: 21,50 euro
Via de boekhandel
Dit boek zal je niet vinden in de boekenrekken van de reguliere boekhandel. Aan de hand van het ISBN-nummer kan je het boek doorgaans wel in de boekhandel bestellen. Boekhandelaars kunnen met vragen terecht op www.maakjeeigenonderwijsboek.nl.
Bestellen op rekening
Scholen kunnen op rekening bestellen. Bestel via de webshop en kies als betalingsmogelijkheid "Factuur". De betaling gebeurt bij ontvangst van het factuur. Scholen kunnen met vragen hierover terecht op www.maakjeeigenonderwijsboek.nl.
Gebruik in Nederland?
De Vlaamse studierichting Datacommunicatie- en Netwerkinstallaties staat op een vergelijkbaar niveau als een opleiding MBO niveau 2  (basisberoepsopleiding) of niveau 3 (vakopleiding). Het boek kan dus worden ingezet in een MBO-opleiding tot netwerktechnicus. Er wordt wel bijkomend leermateriaal voorzien, maar met dit boek worden geen toetsen ontwikkeld die tegemoet komen aan de toetscriteria zoals ze in Nederland gebruikelijk zijn. Wie dit Sleutelboek in het Nederlandse onderwijs wil inzetten, zal dus zelf voor de evaluatie-instrumenten moeten instaan.