Skip to main content

7.2.1. Computermonitoren

Cascaded display

De fysieke schermgrootte van een smartphone of een tablet is beperkt. Toch worden er vrij hoge schermresoluties behaald. Dat is ook nodig, omdat tablets en smartphones van dichtbij worden bekeken. Indien de fysieke omvang van de pixels te groot zou zijn, zou het pixelpatroon beginnen opvallen. De pixels zijn daarom erg klein en worden erg dicht bij elkaar gezet - zo krijg je pixeldichtheden van meer dan 200 pixels per inch.

Pixels alsmaar kleiner blijven maken botst uiteindelijk op een fysieke grens. Er moeten dus andere manieren gezocht worden om beelden scherper weer te geven. Een van die oplossingen komt van NVidia, de bekende fabrikant van grafische kaarten. Door twee TFT-beeldschermrasters over elkaar heen te leggen, met zowel horizontaal als verticaal een kwart van een pixel verschil, wordt een beeld dubbel zo scherp weergegeven bij eenzelfde resolutie. Die techniek heet cascaded display.

Aan die techniek zijn ook wel enkele nadelen verbonden. De helderheid is wat minder goed dan bij een gewoon TFT-scherm omdat de achtergrondverlichting doorheen twee rasters moet. Ook de kijkhoek is minder groot.

Een beeldscherm kalibreren

De kleuren die beeldschermen produceren durven nogal eens van elkaar afwijken. Voor gewone computergebruikers en voor standaard kantoorwerk maakt dat niet veel uit, maar grafische ontwerpers moeten kunnen rekenen op een ze natuurgetrouw mogelijke kleurweergave. Basisinstellingen als contrast, kleurverzadiging en helderheid kan je via het instellingenmenu op je beeldscherm aanpassen. Het optimaliseren van die instellingen door middel van speciale software en een bijhorende lichtmeter, wordt kalibreren genoemd. Wie natuurgetrouwe kleurweergave verwacht van z’n beeldscherm, voert regelmatig zo’n kalibratie uit.

5D optische gegevensopslag

Microleds en quantum dots

Voor beeldschermen die van zeer dichtbij worden bekeken, zoals smartwatches en VR-brillen, worden piepkleine LED’s ontwikkeld – ze worden microleds genoemd en zijn slechts 20 micrometer groot – dat is kleiner dan de dikte van een haartje. Een ander nieuwe ontwikkeling zijn quantum dots. Dat zijn microscopisch kleine kristalletjes die zeer pure kleuren kunnen weergeven. Dat doen ze door elektronen "op te sluiten" binnen atomen. Als dat gecontroleerd gebeurd, kan de golflengte van die elektronen heel precies gestuurd worden, wat bijzonder heldere kleuren oplevert. LED's waarin quantum dots geïntegreerd zijn worden Q-LED's genoemd. Q-LED beeldschermen combineren alle voordelen van LED-schermen (hoog contrast, snelle reactietijd en energiezuinigheid) combineren met de schitterende kleurdiepte van quantum dots.

Oled-uitleg: 9 vragen en antwoorden over deze schermtechnologie

LCD, OLED, QLED: Welke soorten tv's zijn er?

Waar moet je op letten bij het kopen van een computerscherm?

Tips bij het kopen van een monitor

Monitor kopen, waar op letten? Volledige koopgids!

Test je kennis