Skip to main content

5.2 Optische gegevensopslag

Ultra-HD BluRay

In 2015 werden ultra-HD BluRay-schijfjes (UHD-BD) geïntroduceerd. Die werden speciaal ontwikkeld om videomateriaal in ultra-high definition (3840 × 2160 pixels) aan te bieden – interessant voor wie een televisietoestel met 4K-resolutie heeft. Om van deze schijfjes gebruik te kunnen maken heb je uiteraard een compatibele BluRay-speler nodig. Onder meer de Xbox One kan tegenwoordig met die nieuwe standaard om. UHD-BD bestaat in drie capaciteiten: 50 GB (1 laag), 66 GB (2 lagen) en 100 GB (3 lagen). Desondanks blijft het gebruik van optische gegevensopslag steeds verder dalen, vooral omdat heel wat video-inhoud online wordt bekeken, ook in zeer hoge resoluties.

5D optische gegevensopslag

Wetenschappers zijn erin geslaagd om 360 TB aan gegevens op te slaan op een glazen schijfje met een diameter van amper 1 inch. Door middel van een razendsnelle laser worden de gegevens in nanostructuren opgeslagen - uiterst compact dus. Toch is deze verbluffende gegevensdichtheid wellicht niet het voornaamste voordeel van de nieuwe techniek. Terwijl de huidige magnetische, optische en flash-opslagmedia slechts een levensduur hebben van enkele tientallen jaren, gaat 5D optische gegevensopslag mee voor zowat de eeuwigheid. Het weerstaat bovendien extreme temperaturen en stof of vochtigheid hebben geen enkele invloed op de gegevens. Dat maakt de nieuwe techniek - eenmaal ze gecommercialiseerd zal zijn - ideaal voor het bewaren van archieven.

5D optische gegevensopslag werkt op een vergelijkbare manier als klassieke optische media. Maar waar klassieke optische media enkel 2 mogelijk reflecties kennen, kent 5D optische gegevensopslag er vijf (vandaar de naam): de drie dimensies van de nanostructuur, de oriëntatie en de lichtbrekingsgraad. Hierdoor, en omdat de nanostructuren zo ontieglijk klein zijn, kan een bijzonder grote gegevensdichtheid worden bereikt.

5D optische gegevensopslag

Test je kennis