Skip to main content

3.3.2 Switch

Power over ethernet

Power over Ethernet

Power over Ethernet (PoE) is een technologie waarmee stroom en data tegelijkertijd over een enkele Ethernet-kabel kunnen worden verzonden. Met PoE kunnen apparaten zoals IP-telefoons, IP-camera's, draadloze toegangspunten en andere netwerkapparatuur worden gevoed via de Ethernet-kabel, wat betekent dat ze geen aparte stroomvoorziening nodig hebben en dat er minder kabels nodig zijn om deze apparaten aan te sluiten. Dat resulteert in een netter en efficiënter kabelbeheer.

PoE is beschikbaar in verschillende standaarden die verschillende vermogensniveaus ondersteunen. De meest voorkomende standaarden zijn 802.3af en 802.3at, die respectievelijk maximaal 15,4 Watt en 30 Watt vermogen kunnen leveren. Er zijn ook nieuwere standaarden zoals 802.3bt die nog hogere vermogensniveaus ondersteunen voor apparaten met hogere stroomvereisten, zoals beeldschermen en thin clients.

De stroom wordt geleverd door een PoE switch. Niet alle switches beschikken over die mogelijkheid. Switches die PoE mogelijk maken zijn gevoelig duurder dan switches die dat niet doen.

Test je kennis