7.1.2 USB en Thunderbolt
Van de USB 1.0-standaard kwamen erg weinig producten op de markt. Pas vanaf de USB 1.1-standaard, waarin verbeteringen werden aangebracht met betrekking tot het doorverbinden van USB-kabels via USB-hubs, werd USB commercieel interessant.
Met de komst van USB 3.1 ontstond er verwarring in de naamgeving. Omdat USB 3.1 een eenvoudige doorontwikkeling was van USB 3.0, begonnen fabrikanten melding te maken van "USB 3.1 Gen 1" (generation 1) wanneer het ging om USB 3.0. De snellere USB 3.1 werd door de marketingjongens dan "USB 3.1 Gen 2" genoemd. In 2019 werd aangekondigd dat de commerciële aanduiding van USB 3 voortaan "USB 3.0" met een Gen-toevoeging wordt. Zo wordt de oorspronkelijke USB 3.0 ook "USB 3.2 Gen 1" genoemd. De oorspronkelijke USB 3.1 wordt dan "USB 3.2 Gen 1)" en de laatste versie van USB heet dan "USB 3.2 Gen 3". Hoewel de USB-organisatie beweert op die manier voor meer duidelijkheid te zorgen, vinden de meeste consumenten de huidige naamgeving nogal verwarrend.
Originele USB-poort
USB 3.0-poort
mini USB-poort
micro USB-poort
micro USB-poort 3.0
USB-B poort
USB-B 3.0 poorten
USB-C poort
FireWire 400-poorten
FireWire 800-poort
eSATA-poort
Lightning-poort
Thunderbolt-poort (v 1 en 2)
Thunderbolt-poort (vanaf v. 3)
Originele USB-A stekker
USB-A 3.0 stekker
mini-USB stekker
micro-USB stekker
micro-USB 3.0 stekker
USB-B stekker
USB B 3.0 stekker
USB-C stekker
FireWire 400-kabel
FireWire 800-kabel
eSATA-kabel
Lightning-kabel
Thunderbolt-kabel (v. 1 en 2)
Thunderbolt-kabel (v. 3 en hoger)
In september 2023 stelde Intel de nieuwste Thunderbolt 5-standaard voor. Die verdubbelt de maximale doorvoersnelheid tot 80 Gbit/s in beide richtingen. Wanneer je meerdere hoogresolutieschermen wil aansluiten, maakt Bandwith Boost het mogelijk om de upstream snelheid te verhogen naar 120 Gbit/s - de downstream snelheid verlaagt dan wel tot 40 Gbit/s. Vanzelfsprekend zijn dit theoretische snelheden. Heel wat andere factoren, zoals de connector op je computer of op het randapparaat, en de achterliggende technologieën vormen vaak een bottleneck.
USB-C en Thunderbolt worden ook gebruikt voor opladers van mobiele toestellen. Daarom wordt ook de laadcapaciteit in de nieuwe Thunderbolt-versie verhoogd van 140 W naar 240 W.
De nieuwe Thunderbolt-versie is volledig neerwaarts compatibel. Welke snelheden en laadcapaciteiten je kan bereiken, wordt vanzelfsprekend bepaald door de traagste component.