Skip to main content

4.4 Alternatieve draadloze technieken

Twee Bluetooth-varianten

Van Bluetooth bestaan er sinds de vierde generatie 2 varianten: BR (basic rate) en LR (low energy). Terwijl de eerste variant vooral inzet op een hoge overdrachtssnelheid, is de tweede variant voorna-melijk bedoeld voor kleine draagbare apparaten met beperkte batterijcapaciteit. Welke variant er gebruikt wordt is terug te vinden in de specificaties van het toestel en dat is belangrijk want de twee varianten waren niet met elkaar compatibel. Sinds Bluetooth 5, dat in 2016 het levenslicht zag, zijn ze dat wel en wordt het type vaak niet eens meer vermeld. Vanaf Bluetooth 5 is de standaard trouwens ook klaargestoomd voor draadloze toepassingen van Internet of Things.

Private 5G netwerken

Hoewel 5G van oorsprong bedoeld is voor openbare mobiele netwerken die overal in het land beschikbaar zijn, wordt 5G ook door bedrijven en grote organisatie gebruikt om hun eigen mobiele netwerken te creëren en te beheren. Deze netwerken zijn gebaseerd op de 5G-technologie, die hogere snelheden, lagere latentie en verbeterde betrouwbaarheid biedt in vergelijking met de voorgaande 4G-technologie.

Het doel van private 5G-netwerken is om bedrijven een veilige en betrouwbare draadloze connectiviteit te bieden voor hun kritieke toepassingen en IoT-apparaten. Deze netwerken kunnen worden geconfigureerd om te voldoen aan de specifieke vereisten van een organisatie, zoals dekking, capaciteit en beveiliging, en kunnen worden beheerd door de interne IT-teams van het bedrijf.

Dit stelt bedrijven in staat om nieuwe toepassingen te ontwikkelen en te implementeren, zoals industriële automatisering, slimme steden en zelfrijdende voertuigen. Bedrijven hopen zo de operationele efficiëntie te verbeteren, nieuwe kansen te creëren en hun concurrentievermogen te vergroten.

Near-field communication (Wikipedia)

Wat is NFC-Technologie? 12 Toepassingen Van Near-Field Communication

Wat Is NFC? Een Introductie Tot De Wereld Van Near Field Communication