Skip to main content

1.3 De krachtigste computers

AI redt de toekomst van de mainframe

Cobol programmeertaal

Het einde van de mainframe wordt al vele jaren voorspeld, maar nog steeds blijft de mainframe erg populair bij bedrijven die grote hoeveelheden data moeten verwerken. Vooral IBM blijft in de ontwikkeling van mainframes investeren, waardoor de hardware alvast bij de tijd blijft.

Het probleem zit 'm in de software voor de mainframe. De meeste bedrijven gebruiken hun mainframes al tientallen jaren, en hebben al die tijd hun originele software up to date proberen te houden. Het is immers makkelijker en goedkoper om goed draaiende processen bij de tijd te houden dan volledig nieuwe (en zeer complexe) software te ontwikkelen. Die software werd vaak geschreven in ondertussen erg verouderde programmeertalen, zoals Cobol. 

Voor het updaten van die software heb je dus programmeurs nodig die nog vertrouwd zijn met die oudere programmeertalen, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Hier helpt artificiële intelligentie een handje. Heel veel programmeerwerk kan immers uitgevoerd worden door generatieve AI-modellen. Uiteraard zullen nog menselijke programmeurs nodig zijn om code na te kijken en te valideren en om tests uit te voeren. Maar dankzij AI hoeven er dat niet meer zo veel te zijn.

IBM Z-series

Hoewel sinds de opkomst van krachtige servers de interesse voor mainframe computers afnam, bleef IBM geloven in het mainframe-concept. In het voorjaar 2008 stelde IBM met trots haar nieuwe lijn mainframe computers voor, onder de naam System z. Hoewel velen dachten dat mainframe-technologie tot het verleden zou gaan behoren, heeft de ontwikkeling van de cloud-technologie de vraag naar mainframe-computers weer doen toenemen. Mainframes zijn door hun betrouwbaarheid en hoge capaciteit voor gegevensverwerking immers prima geschikt voor internet-applicaties.

Vroegere fabrikanten van mainframe-computers zijn in de loop van de laatste twintig jaar allemaal gestopt met de ontwikkeling van mainframes, wat maakt dat IBM tegenwoordig zowat het monopolie heeft op deze beperkte maar belangrijke markt.

Test je kennis