Skip to main content

6.4.1 Het wereldwijde web

Web5

Sedert enkele jaren gonst het begrip "Web5" over het wereldwijde web. Dat moet een nieuwe generatie inluiden, waarin vooral gebruikers meer zeggenschap krijgen over wat er met hun persoonlijke gegevens gebeurt.

De evolutie van het web is op te delen in Web 1.0 (statische pagina’s), Web 2.0 (interactiviteit zoals social media) en Web3 (decentralisatie en blockchain). Web5 voegt hieraan toe door data en identiteit centraal te stellen en volledig in handen van de gebruiker te plaatsen, met behulp van decentrale webapps, nodes, verifieerbare credentials en Web5-gedreven eWallets en browsers.

Hoewel Web5 nog in de kinderschoenen staat, is het doel om data-opslag te decentraliseren, waardoor gebruikers meer controle krijgen. Critici vragen zich echter af of Web5 noodzakelijk is, gezien er reeds technologieën en oplossingen bestaan om dat doel te bereiken. 

De naamgeving is misschien wat vreemd. Web4 wordt immers zomaar overgeslagen. De ontwikkelaars van Web5 kwamen bij die naam omdat het de optelling is van Web2.0 en Web3. Bovendien zien zij er zelf een eerbetoon in aan HTML5 ...

Test je kennis