9.2.2 Encryptie
ML-KEM (Module-Lattice-Based Key Encapsulation Mechanism) is een nieuwe manier van encryptie. Tot nu toe was AES (Advanced Encryption Standard) een van de meest gebruikte methoden om gegevens te beveiligen. Maar door technologische vooruitgang, zoals de komst van quantumcomputers, wordt AES steeds kwetsbaarder.
ML-KEM is speciaal ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen moderne dreigingen, waaronder de rekenkracht van quantumcomputers. Het maakt gebruik van machine learning-algoritmes om gegevens veel flexibeler en veiliger te versleutelen. Precies die machine learning-mogelijkheden maken het algoritme moeilijker te kraken.
Wat al wel langer geweten is: hoe complexer de sleutel, hoe meer vertraging er kan optreden. Daarom worden er verschillende beveiligingsniveaus voorzien. Voor het beveiligen van een WiFi-netwerk volstaat de 512 bit versie, terwijl voor het beveiligen van zeer kritische gegevens gebruik kan gemaakt worden van een 1024 bit sleutel.
Voor het aanmaken van digitale handtekeningen kan ML-KEM gekoppeld worden aan andere beveiligingsprotocollen zoals ML-DSA (Module-Lattice-Based Digital Signature Algorithm) en SLH-DSA (Stateless Hash-Based Digital Signature Algorithm). ML-DSA combineert machine learning met digitale handtekeningen, terwijl SLH-DSA speciaal is ontworpen voor betere prestaties maar toch iets minder veilig blijkt dat ML-DSA